top of page

טיפול קוגניטיבי התנהגותי למתמודדים עם מחלה כרונית

עודכן: 18 ביולי 2018

פרק שכתבתי ופורסם בספר:

Promoting Self-Management of Chronic Health Conditions: Theories and Practice

פרק זה מתאר כיצד טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) יכול לעזור לאנשים המתמודדים עם מחלות כרוניות, הנאלצים לנהל את חייהם לצד המחלה והכאב. הפרק מתמקד בדרכים בהן CBT יכול לעזור לאנשים להתגבר על מצבי לחץ וקושי שמחלה כרונית מעוררת, ולמצוא דרך לחיות חיים איכותיים, תוך מתן תשומת לב למצבם הבריאותי.

הפרק מתחיל בתאור הקושי של אנשים עם מחלה כרונית להסתגל לחיים לצד המחלה, ולהתאים את חייהם למגבלות הגופניות שהתפתחו אצלם. לעיתים קרובות, אנשים עם מחלה כרונית מפסיקים לקחת חלק בפעילויות שעסקו בהן לפני פרוץ המחלה, ודפוסי החשיבה שלהם מתאפיינים בחוסר תקווה ותחושת כישלון. שינויים אלה עלולים להגביר תחושות של חרדה ודיכאון אשר משפיעות לרעה על ההתמודדות עם המחלה הכרונית ועל הסימפטומים שלה.

בהמשך הפרק, ישנו תאור כללי של הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי והטכניקות הטיפוליות העיקריות בהן משתמשים בטיפול זה. למשל ברמה ההתנהגותית מתוארות טכניקות של אקטיבציה התנהגותית (עידוד המטופל לקחת בפעילויות אשר חשובות לו), וחשיפות התנהגותיות למצבים מהם המטופל נמנע. ברמה הקוגניטיבית מתואר תהליך טיפולי של אפיון ושינוי דפוסי חשיבה נוקשים ואמונות שליליות שיש לאדם לגבי עצמו וסביבתו. ברמה הפיזיולוגית מתוארות טכניקות של תרגולי הרפיה ונשימה.

החלק העיקרי של הפרק מתאר כיצד CBT יכול לעזור באופן ספציפי לאנשים עם מחלות כרוניות, ונותן דוגמאות ממחקרים שנערכו בתחום ומפרוטוקולים טיפוליים שנבנו לצורך זה. בסוף הפרק ישנה סקירה על טיפולי CBT שנערכים דרך האינטרנט או הטלפון, ונמצאו יעילים בקרב אנשים עם מחלות כרוניות, אצלם ההתניידות לטיפול מחוץ לבית עלולה להיות קשה.

לקריאת הפרק במלואו לחצו כאן.

123 צפיות0 תגובות

Comments


***

המאמרים אותם העליתי בבלוג זה כוללים מידע רב בפסיכולוגיה המבוססים על הידע והניסיון שצברתי לאורך השנים. עם זאת, חשוב לציין שאין במאמרים אלה כוונה להציע עצה, או לכוון לעזרה עצמית. הכתוב כאן אינו מהווה תחליף לטיפול על ידי איש מקצוע מוסמך.

אם מהקריאה במאמרים אתם חשים צורך בעזרה, אנא פנו אלי או לאיש מקצוע אחר הקרוב לאזור מגוריכם.

***

bottom of page