top of page
ד״ר שרון אלדר, פסיכולוגית קלינית מומחית

גישות טיפוליות

לטיפול הקוגניטיבי התנהגותי, או CBT, נחשפתי עוד כסטודנטית וכחוקרת צעירה. את הלמידה המעמיקה וההתמקצעות בטיפול זה עשיתי בקליניקה מובילה בתחום באוניברסיטה של בוסטון בארה"ב.

בהתבסס על הידע והניסיון שרכשתי מאז ועד היום, אני מציעה ליווי באמצעות הגישה הקוגנטיבית התנהגותית שיכול לסייע לכל מי שחווה קושי רגשי או התנהגותי.

 

מהו CBT?

ההנחה הבסיסית של טיפול CBT היא כי קשיים רגשיים נובעים מדפוסי חשיבה מצומצמים ושליליים ומדפוסי התנהגות של הימנעות וקיבעון. בנוסף, הקשיים הרגשיים, כגון חרדה, כעס או עצב, מתעצמים לנוכח הניסיונות שלנו לדחות אותם, לא לקבל אותם כחלק מאתנו ולנסות להפסיק את נוכחותם – אפילו ברמה הפיזית.  

 

איך זה עובד בפועל?

במהלך הטיפול אנחנו מתמקדים במטרות הבאות:

  1. להגביר מודעות למצב הרגשי ולאסטרטגיות החשיבה וההתנהגות שנמצאות בבסיס הקושי הרגשי.

  2. לקבוע מטרות המכוונות לשינוי בחיי המטופל המתמקדות במה שחשוב למטופל בחייו ובעל ערך עבורו.

  3. לזהות, לנתח ולהרחיב דרכי חשיבה וסכמות חשיבה מקובעות ושליליות, אשר בעיקר מונעות מהמטופל לחשוב בצורה גמישה ולהתבונן על מצבים שונים מנקודת מבט מגוונות.

  4. להיחשף למצבים מהם המטופל נמנע ועמם מתקשה להתמודד, על מנת להגביר תחושת מסוגלות ולשנות הרגלים המשמרים את הקושי הרגשי.

  5. ללמוד טכניקות הרגעות, כגון הרפיה ודמיון מודרך, כמו גם טכניקות המגבירות את יכולת החמלה העצמית ואי השיפוט העצמי כגון מיינדפולנס.

הטיפול מתבסס על סדרה של מפגשים בקליניקה ובנוסף,
עבודה אישית בבית בהנחייה שלי.

 

סטיגמות על CBT ומה אני חושבת עליהן?

במהלך השנים שמעתי לא מעט הנחות שכיחות וסטיגמות על טיפול CBT. מהעובדה שמדובר בטיפול קצר ולא מעמיק, דרך ההתמודדות ישירה עם פחדים שמרתיעה לא מעט אנשים ועד להיותו טיפול ספציפי מדי. את המיתוסים האלו חשוב לי לנפץ ולכן הקדשתי לנושא מאמר.

סטיגמות על CBT  ומה אני חושבת עליהן 

טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT

טיפול פסיכודינמי

הטיפול הפסיכודינמי מתבסס על מספר זרמים בפסיכולוגיה שהתפתחו לאורך השנים, ביניהם תיאורטיקנים שונים כגון פרויד, קליין, ויניקוט, קוהוט ועוד. זהו הטיפול הקלאסי שבו אנחנו נפגשים בקליניקה באופן קבוע, לסדרה של מפגשים קצרי מועד או ארוכים, לפי הצורך, ובוחנים, תוך כדי שיחה, את העולם הפנימי, הרבדים הפחות מודעים, נקודות הקושי, הדרכים לשפר את המצב ואת ההתקדמות לאורך התהליך.

 

בטיפול על פי גישה זו התמקצעתי לאורך שנות לימודיי, בהתמחות ובעבודתי בקליניקה ובתחנות ציבוריות שונות.

 

התמקצעות זו לימדה אותי להיות מטפלת קשובה באופן מעמיק למטופלי, ולקיים עמם קשר קרוב, תומך ומכיל הנחווה כשונה מקשרים בינאישיים אחרים.  

 

מהו טיפול פסיכודינמי?

על פי גישה זו הדינמיקה הנפשית המודעת והלא מודעת היא המקור לקשיים ולמצוקות שאדם חווה בחייו.

 

בנוסף, מערכות היחסים שאדם חווה בחייו והאירועים מעברו משפיעים על האופן בו הוא חווה את עצמו ואת המציאות שלו, וכן על איכות הקשרים הבינאישיים שהוא יוצר בהווה.

 

בטיפול אנחנו למעשה לוקחים הפסקה מההתנהלות היומיומית, וביחד מתבוננים, חוקרים ומעמיקים בעולמו הפנימי של המטופל. המטופל מתוודע יותר לעולמו הפנימי הלא מודע, הוא לומד להבין יותר מדוע הוא חושב, מרגיש ומתנהג בדרכים מסוימות, כיצד עברו משפיע על הוויתו, ומה הם מנגנוני ההגנה בהם הוא משתמש בהתמודדותו היומיומית.

 

אני מאמינה שאדם המודע יותר לעצמו, מכיר יותר טוב את התנהלותו, מניעיו ורגשותיו ומבין טוב יותר את עצמו ואת מערכות היחסים שהוא מקיים, יוכל להתמודד טוב יותר עם קשיים בחייו, להיות גמיש יותר, לחוש איזון ולבחור לשנות דפוסי התנהגות או תהליכי חשיבה שמעכבים אותו ו/או מפריעים לו.

 

במהלך טיפול פסיכודינמי, אני שמה דגש על פיתוח קשר מיוחד שנוצר בתוך מרחב הטיפול ובמהלך המפגשים בקליניקה. לקשר הזה בין המטופל למטפל, במקרה הזה – אני, יש חשיבות עליונה משום שהקשר מעלה בתוכו לרוב גם את הקשיים עמם מתמודד המטופל, ומאפשר עבודה ייחודית שלא מתאפשרת בקשרים בינאישיים אחרים.

 

איך זה עובד בפועל?

אנחנו נפגשים למספר מפגשים המותאם באופן אישי לכל מטופל ויכולים להימשך על פי הצורך, בין אם מדובר בטיפול קצר וממוקד או טיפול מתמשך.

 

המפגשים נערכים בקליניקה, באווירה נעימה ושקטה, ובמהלכם אנחנו נוגעים בנושאים המטרידים את המטופל ויוצאים יחד לדרך במהלכה יתמודד עם הנושאים האלו, יבין טוב יותר מדוע הם מעסיקים אותו ואיך הם עוצרים אותו מהתקדמות וצמיחה. בהמשך, ניגע באפשרויות לשינוי דפוסי ההתנהגות וליצירת תהליכי חשיבה חדשים, כך שלא יעכבו אלא יעזרו למטופל להמשיך הלאה.

 

סטיגמות על טיפול פסיכודינמי ומה דעתי עליהן?

במהלך השנים שמעתי לא מעט סטיגמות על טיפולים פסיכולוגיים וביניהם גם על טיפולים פסיכודינמיים. בין היתר, שמעתי שזה טיפול שרק מדברים בו ולא "עושים או מקבלים כלים", שזהו טיפול ארוך ומתמשך, שהמטפל אינו שותף פעיל אלא רק מהנהן בראשו, ושאת הפורקן שחווים במהלך הטיפול, אפשר לעבור עם בני המשפחה או חברים – כשנשתף אותם במצוקות שלנו. את הסטיגמות האלו חשוב לי לנפץ, ולכן הקדשתי מאמר בנושא.

 

 
 
סטיגמות על טיפול פסיכודינמי ומה אני חושבת עליהן 

טיפול פסיכודינמי

ד״ר שרון אלדר, פסיכולוגית קלינית מומחית

שילוב והתאמה אישית

מהניסיון שלי בטיפול בכל אחת משתי הגישות הללו בנפרד, למדתי, שלא תמיד כדאי לעשות הפרדה ולהשתמש רק במה שגישה אחת מציעה לנו. לעיתים הישענות רק על גישה אחת מגבילה וחוסמת התעמקות ולמידה מנקודות מבט נוספות. לכן, פעמים רבות אני מערבת, ברמה זו או אחרת, בין הגישות כך שאל מול כל מטופל אני מתאימה את הטיפול בדרך שתהיה מועילה, בונה ומפרה עבורו.

לגישה טיפולית זו קוראים טיפול אינטגרטיבי.

bottom of page