top of page

טיפול בהטיות קשב לילדים הסובלים מחרדה

מאת: ד"ר שרון אלדר


תקציר וקישורים לשני מאמרים מדעיים שפרסמתי העוסקים בטיפול חדשני לילדים הסובלים מחרדה.


כחלק מעבודת הדוקטורט שלי באוניברסיטת תל-אביב, תחת הנחייתו של פרופ' יאיר בר-חיים, חקרתי יעילות טיפול בחרדה המתמקד בשינוי הטיות קשב לעבר גירויים מאיימים. הטיות אלו מאפיינות ילדים ומבוגרים עם הפרעות חרדה.




מה הן הטיות קשב?


אדם המתנהל בסביבתו חשוף לגירויים שונים ומגוונים- רעשים, מראות, ריחות, קולות וכדומה. לרוב, אנשים יכולים "לסנן" מתוך הגירויים הרבים רק את מה שבאמת מעניין אותם וחשוב להם ברגע מסוים. לכן, כאשר נדבר עם אדם שמולנו, לרוב נתמקד בדבריו יותר מאשר במה שהוא לובש, או בקולות המכוניות שיש ברקע הדברים שלו. ההתמקדות בגירוי מסוים על פני גירוי אחר היא הטיית קשב.


מה אנחנו יודעים על הטיות קשב בקרב ילדים ומבוגרים עם חרדה גבוהה?


מחקרים רבים, לאורך יותר משלושה עשורים, הראו כי לאנשים עם רמות חרדה גבוהות יש נטייה להטות קשב לעבר גירויים מאיימים בסביבה שלהם. בנוסף, אנשים אלה מתקשים לנתק את הקשב שלהם מאותם גירויים מאיימים, ולעבור להתמקד בגירויים אחרים. למשל, אדם עם חרדה חברתית אשר מדבר מול אנשים, ייטה, לרוב, להתמקד יותר בהבעות הפנים של אנשים הנראים לו משועממים מדבריו (גירוי מאיים מבחינתו), מאשר באנשים הנראים מתעניינים בדבריו. הנטייה הזו להפנות תשומת לב יתרה לגירויים מאיימים בסביבה מחזקת ומשמרת את רמת החרדה הגבוהה.


האם ניתן לטפל בחרדה ולהפחית הטיות קשב לעבר גירויים מאיימים?


מחקרים רבים הראו כי טיפולים פסיכולוגים- טיפול קוגניטיבי התנהגותי בעיקר, וטיפולים תרופתיים, משפיעים על רמת החרדה ויכולים להפחית אותה. מחקרים הראו כי טיפולים אלה גם מפחיתים את הטיית הקשב לעבר גירויים מאיימים בקרב אנשים עם רמת חרדה גבוהה. אולם, סיכויי הצלחת טיפולים אלה עומדים על בערך 60-70%. לכן, נוצר הכרח לנסות ולפתח טיפולים נוספים לחרדה שיעלו את רמת סיכויי ההצלחה.


האם ניתן לשנות את הטיית הקשב לעבר גירויים מאיימים בקרב הסובלים מחרדה ובכך להפחית חרדה?


שאלה זו החלה לעניין חוקרים בתחילת שנות ה-2000. סדרות של מחקרים הראו כי ניתן להשפיע ולשנות את הטיית הקשב, כלומר לגרום לאנשים עם חרדה גבוהה לשנות את הטיית הקשב שלהם ממיקוד יתר בגירויים מאיימים להתמקדות בגירויים אחרים. שינוי זה נעשה באמצעות משחק מחשב פשוט המעודד ומלמד אנשים להעדיף להפנות את הקשב שלהם הרחק מגירויים מאיימים. אך חשוב מכך, מחקרים הראו כי שינוי זה בהטיות הקשב קשור גם כן לירידה ברמה ובסימפטומים של חרדה. כך למעשה נוצר גל חדש של מחקרים אשר התמקדו בפיתוח טיפול חדשני זה להפרעות חרדה.


המחקרים שערכתי עם שותפיי, היו הראשונים אשר בדקו השפעת טיפול חדשני זה בקרב ילדים.

בשלב הראשון, ערכנו מחקר אשר בדק את היכולת להשפיע על הטיות קשב בקרב ילדים ללא חרדה. הראנו כי ניתן לגרום לילדים להפנות קשב לעבר גירויים מאיימים או הרחק מהם, ובכך להשפיע על מידת החרדה שהם מבטאים אל מול משימה מלחיצה. המחקר מצא שילדים אשר למדו להפנות קשב הרחק מגירויים מאיימים ביטאו פחות סימני לחץ, כאשר התבקשו לפתור חידה בזמן קצוב, מאשר ילדים אשר למדו להפנות קשב לעבר גירויים מאיימים. מסקנתנו היתה, כי בעזרת מניפולציה על הטיות הקשב ניתן להשפיע על ביטוי חרדה בקרב ילדים.

מחקר זה פורסם בשנת 2008 בג'ורנל Behaviour Research and Therapy. לקריאת המאמר המלא לחצו כאן.


בשלב השני, ערכנו מחקר קליני בבי"ח שניידר, במרפאה להפרעות חרדה. מטרתנו היתה לבדוק האם שינוי הטיית הקשב בקרב ילדים המאובחנים עם הפרעת חרדה יפחית את רמת החרדה שלהם. תוצאות מחקר זה הראו כי בקרב ילדים, אשר למדו להטות את הקשב שלהם הרחק מגירויים מאיימים, רמת החרדה ירדה באופן משמעותי בהשוואה לילדים בקבוצות הביקורת. מחקר זה היה אבן דרך בבדיקת איכות טיפול בהטיות קשב בעזרת מחשב בקרב ילדים.

מחקר זה פורסם בשנת 2012 בג'ורנל American Journal of Psychiatry. לקריאת המאמר המלא לחצו כאן.


ביבליוגרפיה

· Eldar, S., Ricon, T., and Bar-Haim,Y. (2008). Plasticity in attention: Implications for stress response in children. Behaviour Research and Therapy, 46, 450-461.

· Eldar, S., Apter, A., Lotan, D., Perez-Edgar, K., Naim, R., Fox, N. A., Pine, D. S., and Bar-Haim, Y. (2012). Attention bias modification treatment for pediatric Anxiety disorders: A randomized controlled trial. American Journal of Psychiatry, 169, 213-230.


194 צפיות0 תגובות

Comments


***

המאמרים אותם העליתי בבלוג זה כוללים מידע רב בפסיכולוגיה המבוססים על הידע והניסיון שצברתי לאורך השנים. עם זאת, חשוב לציין שאין במאמרים אלה כוונה להציע עצה, או לכוון לעזרה עצמית. הכתוב כאן אינו מהווה תחליף לטיפול על ידי איש מקצוע מוסמך.

אם מהקריאה במאמרים אתם חשים צורך בעזרה, אנא פנו אלי או לאיש מקצוע אחר הקרוב לאזור מגוריכם.

***

bottom of page